Lainasanasto

Autolaina kts. Ajoneuvorahoitus

ASP –tili on asuntosäästöpalkkiotili, joka on tarkoitettu asuntosäästämiseen.

Asuntolaina on yleensä pitkäaikainen laina asunnon hankintaan. Koska asuntoja pidetään turvallisena vakuutena, ovat asuntolainat yleensä hinnoittelultaan halvinta mahdollista rahoitusta yksityishenkilölle.

Annuiteettilaina yleisin lainamuoto, jota käytetään esimerkiksi kulutusluotoissa ja asuntolainoissa. Jokainen takaisinmaksuerä on saman suuruinen koko laina-ajalla, mikäli lainakorko ei muutu.

Autolaina on laina, joka on otettu ajoneuvon rahoittamiseksi. Yleensä hankittu ajoneuvo toimii lainassa vakuutena, joten siitä maksettava hinta on vakuudetonta lainaa matalampi.

Avausmaksu, nostopalkkio, perustamismaksu tai välityspalkkio on kulu jonka pankki mahdollisesti veloittaa lainan tai luoton nostamisesta. Tämä kustannus on aina pankkikohtainen ja riippuu yleensä lainasummasta. Kulu voidaan joko lisätä lainapääomaan tai vähentää asiakkaan tilille maksettavasta lainasummasta. Tämä kulu on kuitenkin aina oltava mukana pankin ilmoittamassa lainan todellisessa vuosikorossa, joten sen vertailu eri luottovaihtoehtojen kesken kannattaa.

Bullet-lainassa asiakas maksaa laina-aikana vain korkoa ja koko laina maksetaan takaisin yhdessä erässä laina-ajan lopuksi. Tällainen laina on hyödyllinen, jos asiakkaalla on paljon muita luottoja, joissa on korkeampi todellinen vuosikorko. Järjestelyllä asiakkaalle jää aikaa maksaa ensin pois kalliimmat luotot.

Credit-kortti on luottokortti eli sillä voi maksaa vaikka luottorajan rajoissa vaikka pankkitilillä ei olisi rahaa. Luotolle tehdyt ostokset veloitetaan myöhemmin laskulla.

Credit/Debit-kortti on yhdistelmäkortti josta löytyy sekä luotto- että maksukorttiominaisuudet.

Debit-kortti on maksukortti, jolla voi maksaa vain jos siihen liitetyllä pankkitilillä on rahaa.

E-lasku on lasku, joka toimitetaan suoraan asiakkaan omaan verkkopankkiin sähköisessä muodossa. Yleensä kuluiltaan saajalle edullisempi kuin postitettava paperilasku.

Euribor-korko on markkinoilla päivittäin noteerattava korko (esim.1,3,6-12 kk), jota käytetään yleisesti lainojen viitekorkona.

Eurooppalainen kulutusluottolomake kts. Vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot –lomake

Eräpäivä on lainan maksuerälle sovitun suorituksen määräaika eli päivä jona sinun tulee viimeistään tehdä maksu omasta pankistasi. Eli maksumääräys tulee olla tehtynä viimeistään eräpäivänä mutta rahan ei tarvitse olla vastaanottajan tilillä eräpäivään mennessä.

Henkilötakaus, on lainan lisävakuutena käytetty vakuusmuoto, jossa toinen henkilö takaa sovitun summan nimitakauksellaan.

Inflaatio on kuluttajahintojen muutos.

Joustoluotto on eräs kutsumanimi kulutusluotolle, jolla viitataan sen helppoon saatavuuteen ja joustavasti sovittavaan takaisinmaksuun.

Julkinen maksuhäiriö kts. Maksuhäiriömerkintä

Järjestelypalkkio on pankin asuntolainan nostamisen yhteydessä laina-asiakkaalta perimä euromäärinen palkkio.

Kertaluotto on kulutusluotto, joka maksetaan kokonaisuudessaan pois lainasopimuksen mukaisesti eikä sitä ole mahdollista nostaa vapaasti osissa lisää kuten tililuottoa.

Kertamaksulaina ks. Bullet-laina

Kiinteäkorkoinen laina on tuote, jossa korko sovitaan heti lainan aluksi koko laina-ajalle. Toinen vaihtoehto on ottaa vaihtuvakorkoinen laina. Kun lainaat kiinteällä korolla, tiedät koron ja lainan suuruuden koko lainajakson ajalta – korkotaso on nimensä mukaisesti kiinteä. Lisäksi on olemassa eri kiinteäkorkoisia lainamuotoja – kuten esimerkiksi annuiteetti-, kertamaksu-, kiinteä tasaerä- tai tasalyhennyslaina.

Kokonaiskorko tai lainakorko on viitekoron ja marginaalin summa.

Korkojakso määräytyy asuntolainan viitekoron mukaan. Esim. 12 kk Euriboriin sidotun lainan korkojakso on yksi vuosi.

Korkokatto tarkoittaa todellisena vuosikorkona mitattavaa lainakulua, jota alle 2000 euron lainasta ei voida periä ns. korkokattolainsäädäntö. Voi myös tarkoittaa pankin lainaan (yleensä asuntolainaan) myymää tuotetta, jossa asiakas maksaa siitä, että lainakorko ei nouse sovittuna aikana korkokattoa korkeammalle tasolle.

Korkovertailu kts. Lainavertailu

Kulutusluotto on laina, joka otetaan yleensä erilaisten kulutustarpeiden, kuten tavaroiden tai palveluiden rahoittamiseksi.

Kuukausierä kts. Maksuerä

Käänteinen laina on asuntolaina, jossa velattomasta asunnosta vapautetaan rahaa esim. 50 % lainajärjestelyllä.

Laina on sopimus rahan lainaamisesta lainanmyöntäjän ja lainanottajan välillä. Sopimuksen tarkat ehdot määritellään lainasopimuksessa, jota voidaan kutsua myös velkakirjaksi.

Laina-aika on pankin kanssa sovittu aikajakso, jonka kuluessa laina tai luotto tulee maksaa takaisin pankille. Voi vaihdella päivistä useisiin vuosiin.

Lainahakemus täytyy aina toimittaa pankille, ennen kuin luottopäätöstä voidaan tehdä. Hakemuksen voi tehdä esimerkiksi puhelimitse, netissä, mobiilissa tai kirjallisesti.

Lainahakemuksen liitteet vaaditaan yleensä toimitettavaksi pankille osana luottokelpoisuusarviota. Näiden avulla voidaan arvioida lainanhakijan tulotietoja sekä taloudellista asemaa. Vaadittavia liitteitä voivat olla esimerkiksi verotuspäätös, viimeisin palkkalaskelma, eläkepäätös tai eläkkeen indeksikorotus, yrittäjältä lisäksi yrityksen tuloslaskelma ja tase.

Lainalaskurin avulla luotonhakija voi kokeilla erilaisten lainaparametrien, kuten lainasumman, lainaa-ajan tai koron ja kulujen vaikutusta kuukausittaisen maksuerän suuruuteen.

Lainanmyöntäjä/Lainanantaja on yleensä yritys tai joskus yksityishenkilö joka lainaa rahaa eli lainanantaja antaa lainan lainanottajalle.

Lainanottaja/Lainansaaja on yleensä yksityishenkilö tai joskus yritys joka ottaa rahaa lainaksi eli lainansaaja ottaa lainan lainanantajalta. Lainaamisesta seuraa aina maksuvelvollisuus lainaehtojen mukaisesti.

Lainapääoma pankilta lainaamasi lainasumma on alkuperäinen lainapääoma. Maksaessasi lainaa takaisin lainapääoma pienenee mutta lainasummaan maksuilla ei ole vaikutusta.

Lainasumma ks. Lainapääoma

Lainavakuutus on vakuutustuote, jonka avulla voi korvata puuttuvaa omarahoitusosuutta asuntolainan vakuudeksi.

Lainavertailu on palvelu, joka helpottaa luotonhakijaa löytämään itselleen parhaiten sopivan lainan. Vertailu auttaa myös säästämään kuluissa.

Lainojen yhdistäminen tarkoittaa, että useampia pieniä lainoja maksetaan pois ja korvataan yhdellä isommalla lainalla. Yleensä tällä menettelyllä saadaan säästöä sekä lainakuluissa, -koroissa että lisäksi myös pienempi kuukausittainen maksuerä.

Limiitti tai limiittiluotto kts. Tililuotto

Lisävakuus on asuntolainan myöntämisen edellytykseksi tarvittava vakuus esim. talletus, lainavakuutus, henkilötakaus.

Luotto kts. Kulutusluotto

Luottokelpoisuusarvion tekeminen aina ennen lainan myöntämistä on pankin lakisääteinen velvollisuus. Arvion tulos kertoo todennäköisyyden sille, pystyykö asiakas hoitamaan lainavelvoitteensa pankille. Arvion pohjana käytetään asiakkaalta kysyttyjä hakemustietoja, pankin omia tietoja asiakkaasta sekä lain sallimien ulkopuolisten rekisterien tietoja asiakkaasta. Yleensä rinnakkaishakijan/yhteishakijan lisääminen parantaa luottokelpoisuusarviota ja parantaa mahdollisuuksiasi saada lainaa sekä laskee lainan hintaa.

Luottopäätös kts. Luottokelpoisuusarvio

Luottosopimus kts. Laina

Luottotiedot tarkistetaan aina luottopäätöksen yhteydessä. Luottotiedoista ilmenee asiakkaan mahdolliset maksuhäiriömerkinnät.

Luottotietotarkistus suoritetaan aina osana luottokelpoisuusarviota luottotietoja tarjoavasta yhtiöstä.

Lyhennys tarkoittaa lainan takaisin-maksamista. Usein lainaa lyhennetään kuukausittain, mutta on myös esim. 3 ,6,12 kk lyhennysvälejä

Lyhennysvapaa on erikseen sovittu ajanjakso, jonka aikana lainaa ei tarvitse lyhentää vaan riittää kun maksat vain lainaan liittyvät korot ja kulut. Tämä voi olla hyödyllistä, mikäli sinulla on väliaikaisesti normaalia vähemmän tuloja tai enemmän menoja. Ajanjakso voi olla yhdestä kuukaudesta jopa useampaan vuoteen. Muista kuitenkin, että tänä aikana lainapääomasi pysyy ennallaan.

Maksuaika kts. Laina-aika

Maksuerä on kuukausittain maksettava määrä, joka sinun tulee suorittaa pankille. Sisältää sekä lainaan liittyvät korot ja kulut sekä pääomalle maksettavan lyhennyksen. Mitä lyhyempi laina-aika sitä suurempi maksuerä kun lainasumma ja –hinta ovat samat.

Maksuhäiriömerkintä tarkoittaa negatiivista merkintää henkilön luottotiedoissa. Luottotietojen tarjoaminen on lailla säädettyä toimintaa, jota Suomessa harjoittavat ainoastaan Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Finland Oy. Yleensä syynä on maksuvelvoitteen laiminlyönti koskien esimerkiksi lainaa, vuokraa tai laskua.

Maksukyky tarkoittaa sitä, että laina-asiakkaan säännölliset tulot riittävät lainan maksamiseen niin, että muihin menoihin ja elämiseen jää riittävästi rahaa.

Maksuvapaa on hieman samanlainen kuin lyhennysvapaa mutta sinun ei tarvitse suorittaa edes lainaasi liittyviä korko tai muita kuluja vaan ne pääomitetaan lainaasi. Sinun ei siis tarvitse maksaa lainastasi mitään maksuvapaan aikana. Huomaa, että lainapääomasi kasvaa maksuvapaan seurauksena.

Marginaali on prosenttiluku, jonka pankki lisää sovitun viitekoron päälle. Kokonaiskorko syntyy viitekoron ja marginaalin summana. Marginaali on yleensä asiakaskohtainen ja perustuu pankin arvioon lainanottajasta riski- ja tuottomielessä.

Nostopalkkio on pankin luottokortin käteisen rahan automaattinostosta perimä palkkio.

Omarahoitus on asuntolainoissa asiakkaan etukäteen säästämä osuus, joka kattaa osan asunnon ostohinnasta.

Opintolaina on opiskelujen rahoittamiseksi otettu laina. Opintolainaan on mahdollista hakea valtiontakausta.

Osamaksurahoitus tarkoittaa autokaupassa käytettävää rahoitusmuotoa, jossa asiakas maksaa käsiraha sekä velan maksuerissä ja auto toimii rahoituksen vakuutena.

Palvelumaksuja pankit voivat veloittaa luottoon tai lainaan liittyvinä, tällaisia voivat olla esimerkiksi avaus- kuukausi- tai vuosimaksut tai mahdolliset lisäpalvelut. Kaikki sellaiset maksut ja kulut, joita asiakas ei voi välttää tulee olla laskettuna mukaan lainasta ilmoitettavaan todelliseen vuosikorkoon.

Pikavippi, pienlaina tai pikalaina on äkkinäiseen ja lyhytkestoiseen tarpeeseen otettava laina, jonka saa haettua nopeasti ja helposti. Kulut ovat erityisesti todelliseksi vuosikoroksi laskettuna varsin korkeat, jonka takia tuotteet ovat saaneet paljon negatiivista julkisuutta.

Prepaid-kortti toimii yleensä jonkin luottokortin ekosysteemissä, esimerkiksi Visa tai Master Card. Erona tavalliseen luottokorttiin on, että kortille pitää ladata käytettävä raha etukäteen. Mikäli kortille ei ole ladattuna rahaa ei sillä myöskään voi maksaa.

Prime-korko on viitekorko, jota pankki voi muuttaa yksipuolisella päätöksellään.

SECCI kts. Vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot –lomake

Stressitesti on ennen asuntolainan myöntämistä tehtävä testi, jossa esim. 6 % korolla selvitetään laina-asiakkaan maksukykyä.

Suomen Pankki tarkoittaa Suomen keskuspankkia, joka eurojäsenyyden aikana on jäsenenä Euroopan keskuspankin keskuspankkijärjestelmässä.

Suoraveloitusmaksu tai laskutuspalkkio on lainamaksun yhteydessä laina-asiakkaalta perittävä euromääräinen palkkio.

Sähköinen lainahakemus kts. lainahakemus

Tasalyhenteinen laina on tuote, jolle tunnusomaista on, että kuukausittainen lyhennys on aina sama koko laina-ajan. Sen sijaan kuukausittainen maksuerä muuttuu korkokulujen takia lainan lyhentyessä ja koron mahdollisesti muuttuessa.

Tililuotto on jatkuva luotto, joka on jatkuvasti luotonsaajan käytettävissä. Luotonsaaja voi maksaa ja nostaa luottoa osissa tarpeensa ja tilanteensa mukaan.

Tilinhoitomaksu tai kuukausimaksu tai laskutuspalkkio on maksu, joka veloitetaan aina asiakkaalta kuukausittain sinä aikana, jona laina tai luotto on asiakkaan käytössä.

Toimitusmaksu on pankin asuntolainan nostamisen yhteydessä laina-asiakkaalta perimä euromäärinen palkkio.

Todellinen vuosikorko tarkoittaa kaikkien lainaan liittyvien kustannusten laskemista ja ilmoittamista todellisen vuosikorkona. Tämän avulla lainanhakija voi vertailla helposti samanlaisten lainojen välisiä hintaeroja. Vastaava mittari kuin ruokakaupassa kilohinta, sillä voi vertailla samanlaisia tuotteita keskenään mutta ei erilaisia tuotteita.

Tulo- ja menoarvio suoritetaan osana luottopäätöstä. Siinä pankki määrittää jääkö asiakkaalle riittävästi maksuvaraa, jotta lainan kuukausittaisista maksueristä voidaan selvitä.

Vaihtuvakorkoinen laina on tuote, jossa veloitettava korkoprosentti voi vaihdella laina-aikana. Monet suosivat kiinteäkorkoisia luottoja, koska korkokustannukset tiedetään eikä niistä tule ikäviä yllätyksiä.

Vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot –lomake täytyy antaa asiakkaalle ennen luottosopimuksen tekemistä ja siinä on kerrottava luotosta keskeiset sopimusta sekä kuluttajan oikeuksia koskevat tiedot. Lomakkeen toimittaminen on lakisääteinen velvollisuus, joka tuli voimaan 1.12.2010 tehdyssä Kuluttajansuojalain uudistuksessa.

Vakuudellinen tai vakuudeton viittaa lainasta annettuun vakuuteen; pankit voivat myöntää kulutusluottoja vakuuksia vastaan tai luottaen pelkästään asiakkaan maksukykyyn. Korko on tyypillisesti korkeampi vakuudettomissa lainoissa, koska niihin liittyvä luottoriski on pankille suurempi.

Vakuus asiakkaan antama vakuus voi olla esimerkiksi asunto-osake, kiinteistö tai muu pankin vakuudeksi kelpuuttama reaalivakuus.

Valtion täytetakaus on tuote, jota voidaan käyttää asuntolainassa osana vakuutta. Siitä pitää maksaa kuluna takauspalkkio.

Verkkomaksu tarkoittaa verkossa tapahtuvaa maksun tekemistä, joka edellyttää yleensä joko luottokortin tai verkkopankkitunnuksia.

Verkkopankki tarkoittaa pankkipalvelua, jota asiakas voi käyttää internetissä pankin omien sivujen kautta omilla henkilökohtaisilla tunnuksillaan.

Vertaislaina on rahoitusalan jakamistaloutta jossa yksityishenkilö antaa rahaa lainaksi toiselle yksityishenkilölle. Yleensä toiminta on keskitetty vertaislainapalveluun, joka huolehtii operatiivisesta palvelusta ja muodostaa yksittäisistä lainatarjouksista kysyntää vastaavia lainapooleja.

Viitekorko on asuntolainan lainakoron osa, johon lisätään asiakaskohtainen marginaali. Euribor-korot ovat yleisimpiä viitekorkoja.

Viivästyskoron määrää säädellään korkolaissa ja asiakas joutuu maksamaan sitä pankille, mikäli maksuerän suoritus myöhästyy sovitusta eräpäivästä.

Vippi kts. Pikavippi

Vuosimaksu on pankin luottokortista perimä euromääräinen maksu riippumatta siitä, käytetäänkö korttia vai ei.

Vähimmäislyhennys tarkoittaa maksuerän määrää, joka täytyy maksaa takaisin lainamäärästä riippumatta. Se voi olla sovittu joko euromääräisenä tai prosenttiosuutena lainapääomasta.

Yrityslaina on yrityksille myönnettävä rahoitus tai luotto. Yrityslainan vakuutena käytetään useimmiten henkilötakausta, ellei yrityksellä ole asettaa lainan vakuudeksi muuta omaisuutta. Yrityslainan kilpailuttaminen on tänä päivänä aivan yhtä kätevää, kuin yksityislainojenkin kilpailutus.