Mikä on maksuhäiriömerkintä?

Yksityishenkilön maksuhäiriömerkintä muodostuu lopulta maksamattomasta velasta ja se merkitään luottotietoja ylläpitävän yrityksen tietoihin eli Suomessa luottotietorekisteriin. Ennen maksuhäiriömerkintää kyseinen lasku on ollut yleensä maksamatta jo pitkään ja perintätoimisto on yrittänyt periä sitä maksumuistutuslaskulla. Poikkeuksena ovat esimerkiksi jätemaksut, jotka ovat perittävissä ilman vapaaehtoista perintää, joten ole tarkkana jätemaksujen kanssa, ne menevät ulosottoviraston käsiteltäviksi suoraan ilman perinteisiä perintätoimistojen maksumuistutusprosesseja. Maksuhäiriömerkintä ja luottotietojen menettäminen tarkoittavat käytännössä samaa asiaa.

Maksuhäiriömerkinnän tarkistaminen

Toisen ihmisen luottotietoja saa tarkistaa vain tietyissä tilanteissa, kuten uutta vuokrasopimusta solmittaessa tai henkilön omalla luvalla. Et voi tilata luottotiedoista otetta ilman painavaa syytä.

Maksuhäiriömerkintä ja sen kesto

Maksuhäiriömerkintä säilyy julkisena 2 vuotta siitä päivästä kun velka on maksettu kokonaan.

Maksuhäiriömerkintä uusi laki 2021

Van­hen­tu­neet velat poistuvat mak­su­häi­riöi­den re­kis­te­ris­tä aikaisempaa aiemmin. Ulosotosta johtuvat maksuhäiriömerkinnät poistuvat luottotietojen rekisteristä välittömästi, kun velka on lopullisesti vanhentunut.